'Sterrenouders’

Je staat niet alleen

Margaret Mead was een beroemd antropologe, die tijdens één van haar lessen een vraag van een student kreeg: wat was volgens haar het vroegste teken van beschaving in een samenleving? Volgens Mead was dat de vondst van een menselijk dijbeen dat gebroken was geweest en sporen van genezing vertoonde. Een dier met een dergelijk kwetsuur had het niet overleefd, dat was gewoon achtergelaten. Met een gebroken dijbeen kun je je niet naar een kreek begeven om te drinken, je kunt geen voedsel verzamelen, je kunt niet wegrennen voor gevaar. Een gebroken dijbeen geneest trouwens tergend langzaam. Deze vondst wees erop dat iemand de tijd had genomen om te zorgen: om de wonde te verbinden, om beschutting te voorzien, om de gewonde eten te geven en warm te houden. Iemand anders helpen in een moeilijke periode is waar beschaving begint, aldus Mead. (…) 

We hebben de andere nodig, zowel bij fatale als niet-fatale-tegenslag. Iemand moet ons verzorgen zodat de wonde kan genezen, zodat we nog verder kunnen leven en op onze beurt zorg kunnen toedienen wanneer dat nodig blijkt. Solidariteit ligt aan de basis van kwetsbaarheid: iedereen kan een tegenslag overkomen, en alleen samen kan het individu overleven op een waardige manier. Het samen omgaan met kwetsbaarheid vormt de kern van onze beschaving.

(citaat uit ‘Hector was hier’ – Maud Van Walleghem)

Het feit dat jij hier op deze pagina bent beland, is een teken dat je nood hebt aan iemand die de wonde mee helpt verzorgen. Meer kwetsbaar kan je al bijna niet zijn: de moed vinden om hulp te vragen en te aanvaarden. Met onze VZW helpen we met heel veel liefde en toewijding. Hieronder kan je zowel hulp aanvragen als korte getuigenissen lezen van ouders waarvoor we mee gezorgd hebben. 

Ouders aan het woord

“Dat er voor ons werd gezorgd werd gaf mentaal de kracht om te durven rouwen. Je staat alleen met al je verdriet. Iedereen wil helpen in je verdriet, maar ze moeten met lede ogen toezien.

Dat er dan onzichtbaar voor jou wordt gezorgd, zodat je ruimte krijgt om een weg te vinden in jouw verdriet, dat is van onschatbare waarde geweest. De ovenschotel, is haar schotel geworden. Hierdoor schuift ze steeds mee aan tafel met ons of wanneer er een etentje met vrienden of familie is, krijgt ze steevast haar vast plek. Het is zo leuk dat ze dan wordt genoemd en er op die manier ook nog kan bijzijn.”

Priscilla, mama Eleonoor*

Wanneer je in rouw bent, voelen de kleinste beslissingen als een onmogelijke taak. Nadenken over ‘wat eten we vanavond?’ is erg moeilijk, laat staan het eten nog zelf te bereiden. We hebben erg veel gehad aan Tessa die in de tweede week na verlies van ons kindje langskwam met lekker versbereid eten. Niet alleen het brengen van eten, maar ook een luisterend oor bij een theetje heeft veel voor ons betekend. Dank u wel voor alles wat jullie doen! 🤍

Tania en Lorens, mama en papa van Lia*

“Toen wij in mei 2022 veel te vroeg afscheid moesten nemen van ons eerste zoontje, Elias, schakelde een vriendin vzw Eleonoor voor ons in.
 
Initieel stelden we er ons wat vragen bij. We dachten dat koken één van de weinige zaken zou zijn die onze gedachten kon verzetten. 
Maar niks bleek minder waar. Alleen al het nadenken over wat we zouden eten, laat staan boodschappen doen,……. het lukte ons helemaal niet. 
Daarbovenop deed de liefde die we voelden bij de vrijwilligers die voor ons kookten, ongelooflijk veel deugd.
 
We twijfelden dan ook geen seconde om zelf vrijwilliger te worden. 
Het bereiden van maaltijden voor ouders die afscheid moesten nemen van het meest dierbare in hun leven, brengt heel wat teweeg. Het is iets wat je liever niet wil doen, maar die tegelijkertijd zo veel kan betekenen. We voelen dat we met extra veel zorg en liefde koken, met zowel het gezin voor wie we koken als met Elias in onze gedachten.”

Aline & Jasper, mama en papa van Elias*

Ik ben vrijwilliger Sanne heel dankbaar. Het was niet alleen de warme maaltijd maar ook datgene errond dat ons leven in ondenkbaar zware tijden met veel verdriet wat steun gaf. Zo hoefden wij bijvoorbeeld nog even niet naar de winkel. Ik vond het confronteren om andermans leven te zien doorgaan, terwijl het onze stilstond. Ik was blij met Sannes luisterend oor, want ik wilde zo graag over Willem* vertellen. En Sanne luisterde met heel haar hart. De ovenschotels van Sanne brachten mijn gezin rond de tafel, zorgden voor wat rust.

Helena, mama van Willem* (quote uit Libelle)

“VZW Eleonoor zorgde voor steun tijdens de moeilijkste dagen van ons leven. Via de organisatie kwamen we in contact met Aline, een lotgenoot en vrijwilliger met een hart van goud. Haar maaltijden gaven ons troost. Een klein gebaar, zoals de naam van onze dochter Aube op het dessert, deed ons deugd. Er werd voor ons gezorgd, wanneer dit even niet lukte. We vertelden ons verhaal en leerden dat van haar kennen. We voelden ons begrepen en minder alleen.”

Joséphine, mama van Aube*

“Wanneer de banale dingen zoals onszelf douchen en aankleden voelden als een prestatie, er voor dagelijkse dingen zoals boodschappen doen geen ruimte was in ons hoofd, bracht de lieve vrijwilligster van Eleonoor elke dag een lekkere maaltijd aan de deur. Erop kunnen rekenen dat je iets voedzaams en lekkers te eten hebt, dat hielp ons mee de dagen door.”

Jeroen, papa van Odil*

“Eind 2021 kon ons gezin beroep doen op jullie organisatie. Terwijl we afscheid moesten nemen van Twan* lag zijn tweelingbroer nog te vechten in het ziekenhuis en vroegen onze twee oudste kids ook de nodige aandacht. Winkelen én koken: daar stond ons hoofd absoluut niet naar. Dankzij jullie zorgde lieve vrijwilliger Sanne zo een weekje voor ons. Haar lekkere pastaschotel komt bij elke verjaardag van Twan nog terug op tafel.  En als ik terug denk aan die zelf gemaakte kaneelkoekjes, voel ik opnieuw de warmte en troost van drie jaar geleden.” 

Iris, mama van Twan*

“30 september 22 stond onze wereld stil.
Onze lieve zoon Eben verloor op 4,5jarige leeftijd zijn oneerlijke strijd tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. Ik had al van vzw Eleonoor gehoord, maar het was lieve Marie (vriendin en lotgenote) die de aanvraag voor ons deed. De week na de begrafenis kwamen Els en Jony 5 dagen langs met heerlijke, verse gerechten vol liefde. Want eerlijk is eerlijk in volle rouw is het een verademing om daar niet mee bezig te moeten zijn. Eben raakte in zijn korte leventje veel harten en ook na zijn dood was dit niet anders. Zijn vlindertje kreeg ook bij Els en Jony een mooi plekje. En wij als gezin zijn hen nog altijd dankbaar voor al die warmte op de donkerste dagen.”

Siri, mama van Eben*

“Door het verdriet om het verlies van onze kindjes kwamen we er even niet meer toe om aan eten te denken. 
De lieve vrijwilligers kookten lekkere maaltijden voor ons met veel groenten en we kregen zelfs dessertjes. 
Wanneer er eten in je huis staat dat je enkel hoeft op te warmen, dan eet je ook. Dat kleine beetje extra hulp maakte een groot verschil voor ons. 
Het hielp om ons wat recht te houden in een periode waarin de grond volledig onder je voeten wegzakt. We zijn Lieselot en Céline heel dankbaar.”

Ellen, mama van Liene*

“Zelf koken we en eten we graag eens wat nieuwe dingen maar na het overlijden van Mona*, konden we dit echt niet meer. Daarom was de kraamkost van Eleonoor vzw ook zo een verademing. Het was niet de zoveelste spaghettisaus of lasagne maar het was gevarieerd, overheerlijk eten. We kregen er zelfs elke dag een dessertje bij, wat echt zalig voelde. Het eten van onze kokkin, Amber, maakte dat we een klein lichtpuntje hadden in elke dag. Zo enorm bedankt!”

Maries en Stijn, mama en papa van Mona*

“Vrijwilliger zijn bij deze vzw betekent zoveel:

Het is zonder woorden liefde geven.

Het is zonder woorden meeleven.

Het is voedsel maar ook warmte voor lichaam en geest.

Het is met mijn liefde voor koken een steentje kunnen bijdragen.”

– Vrijwilliger Laura –