Rouwen in de beste omstandigheden

Waarom is jouw rol als vrijwilliger zo belangrijk?

Een rouwproces is naast een mentaal proces ook een fysiek proces. Een lichamelijk mechanisme waarbij hoge dosissen stresshormonen worden vrijgegeven, treedt in werking. Hierdoor treden tal van lichamelijke effecten op. Zo hebben de vrijgegeven stresshormonen een directe invloed op de spijsvertering en het immuunsysteem.  Adrenaline & noradrenaline die zorgen voor een verhoogde bloeddruk & hartslag bij stress zorgen ervoor dat de aanmaak van spijsverteringssappen vermindert, de opgeslagen energievoorraad uit lever en spieren komt hierdoor vrij. Cortisol, het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam na shock terug in balans komt, zorgt er tevens voor dat de  bloedsuikerspiegel stijgt waardoor het immuunsysteem wordt uitgeschakeld en de spijsvertering vertraagd. Symptomen hiervan zijn het wegblijven van het hongergevoel en vermoeidheid die optreedt. 

Tijdens een rouwproces wordt het lichaam gedurende een lange periode blootgesteld aan de stresshormonen waardoor het gezond houden van de cellen op de achtergrond verdwijnt. Hierdoor ontstaan er tekorten op de plaatsen waar de energie wordt weggehaald waardoor men zich zwak en vermoeid voelt. 

Hieruit onstaan er psycholgische effecten zoals het je niet goed voelen, je opgejaagd voelen, agressie, depressie,…

Wij met Eleonoor, willen dat er ruimte is om te rouwen in de beste omstandigheden. Want rouwen kost veel energie van het lichaam. Je lichaam en geest rust geven kan alleen maar als er goed zorg wordt gedragen van jouw lichaam.  Comfort food is op momenten als deze rustgevend, voedend en hartverwarmend. Niet alleen fysiek voor het lichaam, maar ook de geborgenheid van een homemade meal doet wonderen.

Onze rouwkost

Recepten Inspiratie – met liefde gemaakt door onze vrijwilligers